Menu

The World of Technology & Science

Events
dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 september 2022
Registreer gratis!

Op dinsdag 27 september slaan de deuren open van de World of Technology & Science 2022. We nodigen je van harte uit om dé beurs voor technologie en wetenschap kosteloos te bezoeken in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ruim vierhonderd exposanten tonen op de beursvloer hun kunsten en een rijk seminarprogramma brengt je weer helemaal up-to-date!

Registreer gratis!

Razendsnel samples opsporen dankzij RFID-technologie

Hoewel RFID al jarenlang breed wordt toegepast in de industrie en in logistieke processen, blijft de technologie in laboratoria achter. Luc de Troyer van Brady Corporation, een leverancier van RFID-technologie voor labs, vertelt tijdens het seminar Innovaties in de Sample Workflow dat laboratoria juist veel kosten kunnen besparen met deze technologie.

“RFID wordt nog nauwelijks tot niet toegepast in het lab, terwijl het voor enorme tijdswinsten kan zorgen”, zegt De Troyer. “Via RFID kun je draadloos samples analyseren met behulp van een reader. Stel, je zoekt een sample en hebt verschillende koelkasten. Met het ingeven van een zoekopdracht leg je, via een koppeling met een cloudoplossing, contact met een aantal RFID-antennes en -lezers. Zij gaan op zoek in de verschillende koelkasten naar de sample die jij nodig hebt. Je krijgt dan keurig de juiste koelkast en het correcte level te zien waar je de sample kunt oppakken.”

“Momenteel gaat dit proces nog met barcodes. Zo moet je heel lang zoeken naar samples. En hetzelfde geldt voor assets in een lab, zoals een draagbare analysemachine. Als je RFID-readers ophangt aan de muren of de plafonds, dan weet je in real time waar een bepaalde asset zich bevindt. Zeker bij grote labs met meerdere ruimtes kun je met slechts je smartphone assets snel lokaliseren. En met een handheld rfid-reader, die een geigerteller-functie heeft, wijzen de snelle bliepjes op de nabijheid van een asset. Zo kun je ook zeer lokaal snel iets terugvinden.”

RFID-technologie lijkt in eerste instantie duurder dan het toepassen van barcodes, maar volgens De Troyer klopt dat beeld niet: “Het is weldegelijk goed betaalbaar voor een lab. De return on investment bedraagt meestal 1 tot 1,5 jaar. Want labingenieurs en laboranten zijn niet de meest goedkope mensen, dus je wilt hen efficiënt inzetten. Als ze een half uur op zoek zijn naar een sample, wat zij vaak meerdere keren per dag doen, dan kost dat veel geld. Er gaan met barcodes dus heel veel tijd verloren, rfid lost dat op. “Wij bieden een totaaloplossing aan. We kunnen een koppeling maken met LIMS-systemen en we zorgen dat alles correct geïnstalleerd en getest wordt.”

Snelle inventaris

“Een ander voordeel is dat je een realtime overzicht hebt van je voorraad”, zegt De Troyer. “Stel je maakt een handmatige inventarisatie van al jouw samples, dan is dat een momentopname. Als iemand achter je rug een sample weghaalt, dan is de opgenomen voorraad niet langer accuraat. RFID zou dat direct bemerken en signaleert dat deze sample er niet meer staat.”

Op het vlak van duurzaamheid kleeft er wel een nadeel aan RFID-labels: deze kunnen nog niet hergebruikt worden. “De reden is dat je in vriezers en koelkasten geen papieren labels kunt toepassen. Deze laten los of doorweken en raken na verloop van tijd onbruikbaar”, meent De Troyer.

Meer weten?

Als erkend distributeur van Brady helpen we je graag verder met al je vragen.
Je vindt ons op stand 07F054 (World of Laboratory).

Registreer gratis!

Een beursbezoek is na registratie volledig kosteloos. En je kan kiezen uit 4 beursdagen!
Registreren kan via deze link.

© 2023 I-label